21 maart, begint de lente. Op deze dag wordt ook Ostara gevierd. Het feest voor de terugkeer van het leven. De nacht en de dag zijn even lang. Het is ook een vruchtbaarheidsfeest, de Germaanse godin Eostre wordt geëerd. (haar naam heeft te maken met het oosten, waar het licht vandaan komt) Zij was godin van de vruchtbaarheid en de Haas en het ei stonden hier voor symbool. Eieren zoeken komt hier waarschijnlijk vandaan, vogels legden eieren in de holen van de hazen, het leek of ze eieren zochten. Pasen is eigenlijk de Christelijke versie.
In het oosten van het land hebben ze dan de paasvuren, ook om de terugkeer van het licht te vieren.
Bij Ostara brengt de jonge godin leven over het land. Met Ostara schilderen we eieren met felle kleuren. Ook wordt er gevlochten brood gebakken.
In de oude Germaanse mythologie zijn madeliefjes de fysieke uiting van Freya, godin van de liefde en vruchtbaarheid en tevens Ostara, de godin van de lente.
Ook worden madeliefjes wel eens maagdeliefjes of Mariabloempjes genoemd, met een verwijzing naar de maagd Maria (aan wie het bloemetje in de Christelijke traditie wordt toegewijd)
Madeliefjes brengen schoonheid, het hele jaar lang.De oorspronkelijke naam is Bellis Perennis, letterlijk, alle jaren mooi.
Madeliefjes zijn ook een soort weermannetjes, is er regen of onweer op komst, dan gaan de bloempjes dicht. Sommigen laten hun kopje hangen. Bij mooi weer blijft het bloempje openstaan, alleen overdag, in de avond sluiten de bloemen.
Wist je dat je madeliefjes voor veel dingen kan gebruiken?
O.a huidproblemen, ademhalingsproblemen, bloed- en vaatproblemen, spijsverteringsklachten.
Zelf heb ik net een sapje gemaakt van madeliefjesblad en bloemen.
Een prima voorjaarskuur!
Vroeger werd ook wel geadviseerd om madeliefjes te eten: de eerste dag een madeliefje, de tweede dag twee, de derde dag drie ,tot zeven dagen, na zeven dagen iedere dag weer een bloemetje minder.
De madelief geeft kracht en weerstand aan het lichaam!
Maak jouw eigen website met JouwWeb