31 oktober, Halloween minder bekend, maar door heksen Samhain genoemd.Men denkt dat Halloween overgewaaid is uit Amerika, maar van oorsprong is het een heidens feest ,in de middeleeuwen heeft men het Allerheiligen genoemd. Rond deze datum werden de laatste restjes eten van het land gehaald ,vee geslacht, dus het laatste verse eten.
Tijdens Samhain zijn de grenzen tussen de werelden het dunst. Met ‘de werelden’ worden
de aardse en de spirituele wereld bedoeld. In de nacht van Samhain gaan de poorten naar
andere werelden open en is het gemakkelijker om contact te maken met geesten. De Kelten
geloofden dat deze nacht de geesten van overleden dierbaren bij hen konden zijn en mee
konden feesten. Ze plaatsten brandende toortsen op heuvels in
het landschap, zodat hun geliefden de weg naar huis konden
vinden. Pompoenen met een kaars erin werden voor het raam
geplaatst, zodat boze geesten wegbleven. Samhain is de tijd van
de dood, maar die werd niet gevreesd. De dood is slechts een
overgang naar een andere levensfase.
Samhain symboliseert voor heksen het begin van een
nieuw jaar. Ze weten als geen ander dat dood tevens een nieuw
begin in zich draagt. Het is het nieuwjaarsfeest van de moderne
hekserij. Het nieuwe jaar begint met een rustperiode van de
natuur.
Samhain is de nacht van transformatie en begint zodra de zon onder gaat. Het oude wordt
omgezet in het nieuwe. Het verleden en de overledenen worden geëerd, maar ook is het
een tijd om het verleden weer achter je te laten en naar de toekomst te kijken.
heeft.
Tijdens Samhain is het gebruikelijk om je
voorouders en overleden geliefden te eren alsof
ze aanwezig zijn. Zo kun je tijdens het eten extra
borden bijzetten om ze uit te nodigen om
aanwezig te zijn. Ook kun je in de tuin wat eten
achterlaten voor alle overige geesten die deze
nacht uit de andere werelden komen. Zelfs als je
niet in geesten geloofd, is het een mooie manier
om de dood te eren. De dood wordt al zo vaak als iets vreselijks gezien en met Samhain is
het hét moment om de dood als nieuw begin te zien.
One of the uses that goes with it is eating pumpkin soup.
Here a recipe:
necessities:
1 pumpkin (about one kilo)
1 onion
3 apples in pieces
750 ml of herbal broth
2 teaspoons of dried rosemary
125ml crème fraiche
3 slices of white bread
Put the pieces of bread in a bowl and pour over 500 ml of hot water. Leave for weeks.Remove threads and pips and peel from the pumpkin and cut into pieces.
Squeeze the bread. Bring the broth to the boil with pumpkin, onion, apple and rosemary, boil for about 40 minutes. Puree the soup with a hand blender and add the crème fraiche. Season with salt and pepper.
Maak jouw eigen website met JouwWeb